Organizování koření a kořenek

Koření a bylinky jsou neodmyslitelnou součástí každé kuchyně. Ať už vaříte každý den nebo jen občas, dobrý systém pro organizování koření a kořenek může zjednodušit vaření a ušetřit čas při hledání správného koření. My s manželem si rádi na kuchyňskou linku vyskládáme všechny suroviny před začátkem vaření a říkáme tomu „cooking show“. Pohled na krásné kořenky a dózičky je pak taková třešinka na dortu při vaření.

V článku jsem pro vás sepsala několik tipů jak mít koření vždy po ruce a pěkně zorganizované.

Popřemýšlejte o vhodném úložném prostoru

Nejdříve musíte vzít v potaz vaše potřeby a vaše možnosti, a především možnosti vaší kuchyně.

  • Kořenky v šuplíku – moje nejoblíbenější řešení. Kořenky jsou schované, aby se na ně neprášilo. Můžete si je krásně roztřídit podle potřeby. Já mám šuplík pod indukcí – bylo mi doporučeno nepoužívat pod varnou deskou kořenky s kovovými víčky, protože se mohou víčka nahřívat. Zvolit tedy můžete víčka dřevěná nebo plastová. Vhodné kořenky najdete u mě na e-shopu. V tomto případě doporučuji polepit skleněná tělíčka kořenek.
  • Kořenky ve výjezdu – zde si představte takový ten hodně úzký a zároveň vysoký šuplík, zpravidla umístěn poblíž varné desky. Kořenky v něm stojí (neleží jako v předchozím případě) a štítky opatříte víčka kořenek.
  • Kořenky na polici – Pokud máte dostatek místa, můžete použít otevřenou polici, kde budou kořenky přehledně viditelné. Nevýhodou je, že se vám na kořenky bude možná prášit, ale co je trocha prachu proti tomu, když se vám to tak líbí.
  • Rotující stojan na kořenky – Tato varianta je oblíbená pro uspořádání kořenek v malém prostoru, já ale musím říct, že mi toto řešení přijde hrozně nehezké. Také ale musím přiznat, že absolutně chápu jeho praktičnost. Takže pokud se vám to líbí, proč ne? Stojany na kořenky zaberou málo místa, bývají často otočné, což vám umožní snadno najít, co potřebujete. V tomhle konkrétním případě pak polepíte štítky víčka kořenek.
  • Kořenky ve skříňce – v tomhle případě bych doporučila si pořídit malé schůdky, které vám pomohou se ke kořenkám na zadních pozicích lépe dostat.

Vytvořte si systém uspořádání

Dalším krokem je rozhodnutí, jakým způsobem chcete koření uspořádat. Zde je několik možností:

  • Podle abecedy – Podle mě nejlepší způsob, protože je snadný a intuitivní, zvlášť pokud máte menší sbírku koření. Stačí se řídit písmeny abecedy a koření uspořádat od "A" do "Z".
  • Podle typu použití – Další možností je roztřídit koření do kategorií, jako jsou sladká, pálivá, bylinná, kořenová nebo aromatická koření. Tento způsob je ideální, pokud vaříte často podle typu jídla, protože koření budete mít rychleji po ruce podle potřeby.
  • Podle frekvence použití – Některá koření používáte častěji než jiná, takže si můžete uspořádat kořenky podle toho, jak často je používáte. To znamená, že nejvíce používaná koření budou na přední straně, zatímco koření, která používáte méně, budou uložená vzadu.

Používejte transparentní kořenky

Pokud máte kořenky, které nejsou průhledné, může být těžší rychle se zorientovat. Transparentní kořenky nebo skleněné nádoby umožňují okamžitý přehled o tom, jaké koření je uvnitř. A hlavně, dává to vaší sbírce koření elegantní a uspořádaný vzhled, navíc budete vždy vědět, když nějaké koření dochází.

Označování kořenek

Opatřit kořenky štítky je absolutní nutnost. Některé typy koření jsou si vzhledově hodně podobné a pokud nechcete kořenky pořád otevírat a podle čichu rozpoznávat, co je uvnitř, určitě doporučuji je opatřit nálepkami. Některé koření si ani není moc podobné, ale třeba mně osobně se stále plete tymián a rozmarýn.

Pravidelná kontrola a obměna koření

Koření má omezenou trvanlivost, a tak je dobré pravidelně kontrolovat jeho čerstvost. Pokud neudržujete koření v původní obalech, kde je doba trvanlivosti uvedena, můžete si datum spotřeby přepsat třeba na dno kořenky. Pokud neděláte ani to (jako já), můžete koření kontrolovat vlastními smysly. Koření by mělo mít silnou vůni a chuť a pozor i na vzhled, protože někteří potravinový škůdci si rádi pochutnají i na koření. Doporučuji každé 3 až 6 měsíců projít svou sbírku koření a zkontrolovat, které z nich používáte, a které můžete vyhodit. Tento krok vám nejen pomůže udržet čerstvost, ale také ušetří místo v kuchyni.

 

Uspořádání koření není jen otázkou estetického vzhledu, ale také praktického uspořádání, které vám ušetří čas a námahu při vaření. Ať už se rozhodnete pro abecední systém, rozdělení podle typu použití nebo jakýkoliv jiný, klíčové je, abyste se ve svém domově cítili dobře, aby se vám to líbilo a aby jste měli vše na dosah ruky. S trochou úsilí a kreativity můžete proměnit svou kuchyni v prostor, který nejen skvěle vypadá, ale i perfektně funguje.